Кулінарія

Як приготувати баскський чизкейк Сан-Себастьян 

Карина Тимофеєва
12 Лютого, 2025
10 хв.читання
117
Як приготувати баскський чизкейк Сан-Себастьян 
Зміст

Баскський чизкейк Сан-Себастьян — це один із найпопулярніших десертів сучасної кулінарії. Його батьківщиною є іспанське місто Сан-Себастьян, де цей ніжний, ароматний і трохи підгорілий сирний пиріг вперше приготували в культовому ресторані La Viña. В цій статті ми розкажемо, як приготувати чізкейк в різних варіаціях.

Як приготувати баскський чизкейк

Баскський чизкейк або чизкейк Сан Себастьян — це іспанський десерт, який готують на основі крем сиру і випікають не більше ніж пів години при високій температурі, а потім залишають стабілізуватися. У народі його також називають спаленим чизкейком через характерну коричневу скоринку.

Інгредієнти:

  1. Яйця – 5 шт.
  2. Крем-сир – 675 г
  3. Вершки жирні – 425 г
  4. Цукор – 155 г
  5. Кукурудзяний крохмаль – 30 г
  6. Ванільний екстракт – 1 ст. л.
  7. Лимонний сік – кілька крапель

Приготування:

  1. Змішайте сир і кукурудзяний крохмаль. Краще робити це віночком, а не міксером, щоб структура десерту не вийшла пухирчастою.
  2. Введіть по одному яйця. Підійдуть саме категорії СВ. Їх вага розрахована на вказану кількість решти інгредієнтів.
  3. До яєчно-сирної суміші додайте вершки та цукор. Ретельно перемішайте.
  4. В кінці введіть ванільну есенцію та лимонний сік.
  5. Розігрійте духовку до 240 або, якщо є можливість, до 260 градусів. Обирайте режим з конвекцією.
  6. Застеліть деко пергаментом. Поставте роз’ємну форму-кільце і викладіть пергамент знову по її боках таким чином, щоб папір був вищим на 5-6 см, ніж бортики.
  7. Готову суміш майбутнього чизкейка вилийте в форму та обережно поставте в духовку.
  8. Випікаємо 27-29 хвилин при максимальній температурі. Верх чизу стане темно-коричневим, а подекуди навіть чорним.
  9. Перевіряти готовність сірником або зубочисткою не потрібно. Виймайте десерт з духовки та залиште на 4-5 годин при кімнатній температурі. Переносити деко з місця на місце потрібно вкрай обачно. Пам’ятайте, що всередині чиз залишився рідким.
  10. Після того як баскський смаколик охолов, відправте його в холодильник ще на 1-2 години. Зберігання надалі теж має бути у холодильнику.

Баскський чізкейк за рецептом Сантьяго Рівера

Коли молодому кухареві Сантьяго Рівера в 1990 роках дістався у спадок від батьків сімейний бар La Vina, він придумав, як обʼєднати традиційний місцевий рецепт та американський чізкейк, зробити його ніжнішим і кремовим.

Коли Сантьяго 30 років тому почав продавати цей чізкейк по порціях у своєму барі, то пек 1-2 пироги на день. А зараз бар випікає понад 100 чізкейків на день, бо стоїть черга.

Інгредієнти:

  1. 1 кг мʼякого сиру кімнатної температури – ми беремо 600 г крем-сиру Філадельфія і 400 г мʼякого козячого сиру. Оскільки солоність сиру важлива. У країні Басків використовується місцевий солонуватий мʼякий сир, який ми тут ніяк не знайдемо. Тому замінимо частково козячим.
  2. Якщо ви робитимете цей чізкейк повністю з філадельфії, вона прісніша, для обʼєму смаку додайте ¼ чайної ложки солі
  3. 480 г 33% вершків
  4. 5 великих яєць
  5. 250 г цукру (ми зменшили кількість від рекомендованої – 350 г)
  6. 30 г борошна
  7. 10 мл рідкий ванільний екстракт 

Приготування:

  1. Усі інгредієнти заздалегідь дістаємо з холодильника. Вони мають бути кімнатної температури – особливо сир і яйця.
  2. Розігріваємо духовку до температури 250 (а якщо є можливість, то й до 280) градусів.
  3. Розʼємну форму (близько 25 см) вистилаємо пекарським пергаментом так, щоб краї паперу на 5-7 см були вищими за край форми (пиріг сильно піднімається в духовці).
  4. У чаші міксера або у великій мисці занурювальним міксером на невеликій швидкості змішуємо цукор і сир до однорідної маси. Потім додаємо яйця, перемішуємо. Потім вершки і перемішуємо. Борошно (можна просіюючи), ванільний екстракт і сіль, і
  5. І ставимо в розігріту духовку на центральну решітку на 30-40 хвилин, якщо температура 240-250. І на 25-30 хвилин, якщо на 280 градусів. А якщо боїтеся спалити (хоча завдання саме в цьому), то на 200 градусів і на 1 годину.Залежить від духовки. Він, дійсно, буде візуально згорілим. Але ще продовжуватиме

“колихатися”, бо начинка ніжна й рідка.

  1. Духовку вимикаємо й одразу не дістаємо, залишаємо в духовці з відчиненими дверцятами духовки на 10 хвилин.
  2. Дістаємо з духовки, але не дістаємо з форми. Залишаємо довго остигати за кімнатної температури – 3-5 годин. А потім на ніч відправляємо в холодильник.
  3. Перед подачею наступного дня виймаємо його з холодильника щонайменше за 1 годину. Він смачніший, коли не холодний, а кімнатної температури.
  4. Знімаємо акуратно розʼємну форму й акуратно тягнемо за пергаментний папір. Подаємо за кімнатної температури. Нарізаємо гострим ножем, вмочуючи його в окріп.

 Чим відрізняється чизкейк Сан-Себастьян

Чізкейк Сан-Себастьян, або баскський Чізкейк – це іспанська версія популярного у всьому світі десерту. На відміну від звичайного, він не має коржа з ​​тіста: він повністю складається з сирного крему. У нього карамелізована, трохи обпечена скоринка і дуже ніжна напівпропечена начинка.

Ця версія чізкейку з’явилася в 1990 році. Її вигадав шеф-кухар Сантьяго Рівера у ресторані La Vina у місті Сан-Себастьян, що в іспанському регіоні Країна басків. Він хотів зробити десерт повітрянішим і менш щільним, ніж зазвичай. Готував він його з іспанського вершкового сиру, схожого на Філадельфію, але на 40% солоніше. Обпалений чізкейк став дуже швидко популярним у всьому світі – і досі за ним шикуються черги в тому самому кафе в Сан-Себастьяні.

Чому баскський чізкейк такий популярний?

По-перше, він і справді дуже ніжний, шовковистий по текстурі, і набагато легший, ніж звичайний чізкейк.

По-друге, більша кількість солі у вершковому сирі дає десерту додатковий обсяг у смаку.

А по-третє, схоже, що найголовніша причина – у тій обпаленій скоринці. Під час запікання при дуже високій температурі вона карамелізується, і при з’єднанні молочного білка (вершкового сиру) з цукром, створюється цей «смак умами» – природний підсилювач смаку.

 Шоколадний чізкейк сан себастьян

Шоколадна версія класичного чізкейку Сан-Себастьян. Шоколад, вершковий сир – справжні ласощі для гурманів. Бездоганний рецепт із мінімальною кількістю кроків. 

Інгредієнти:

  1. 500 г сирного сиру
  2. 100 грамів цукру
  3. 0,5 чайної ложки ваніліну
  4. 3 яйця
  5. 350 г вершків 35% жирності
  6. 15 грамів кукурудзяного крохмалю
  7. 30 грамів какао

Приготування:

  1. По одному ввести яйця та збити.
  2. Влити вершки та перемішати.
  3. Додати ванілін, какао, крохмаль і перемішати все віночком до однорідності.
  4. Роз’ємну форму застелити подвійним шаром пергаменту та вилити всю масу. Злегка можна розрівняти зверху.
  5. Відправити в розігріту до 190С духовку на 25 хвилин. Після цього підвищити до 230 градусів і пекти ще 10 хвилин.
  6. Дістати пиріг, він повинен добре колихатися. Залишити остигати при кімнатній температурі і потім прибрати в холодильник на 6-7 годин.
  7. Після цього дістати з форми, зняти пергамент і нарізати порційно.

 Калорійність чізкейку сан-себастьян

Маємо таку “картину”:

  1. Калорійність – 182.3 ккал 
  2.  Білки  – 9.3 г  
  3. Жири – 6.6 г  
  4. Вуглеводи – 21.6 г  
  5. Харчові волокна – 0.2 г  
  6. Вода – 61.6 г 

Баскський чизкейк Сан-Себастьян — це ідеальне поєднання простоти та вишуканого смаку. Його карамелізована скоринка й ніжна кремова текстура роблять цей десерт улюбленим серед гурманів у всьому світі.

Готувати його досить просто: мінімум інгредієнтів, легкий процес приготування та бездоганний результат. Це чудовий вибір для святкового столу або просто для приємного чаювання.

Спробуйте приготувати його вдома, і ви неодмінно закохаєтеся в цей десерт!

Обговорення
Схожі статті
Суші у Львові
Кулінарія

Японська кухня вже давно підкорила серця багатьох гурманів у різних куточках світу, і Україна – не виняток....

Марина Моргунова 3 хв.читання

Цікавеньке

Кращі фільми з Томом Харді: 20 кінофільмів та серіалів за його участю
Цікаві факти
Кращі фільми з Томом Харді: 20 кінофільмів та серіалів за його участю
Шевченко Олег

Категорії

Вірші
Вірші
Записей: 11
Малюнки
Малюнки
Записей: 9
Різні
Різні
Записей: 43
Езотерика
Езотерика
Записей: 16
Кулінарія
Кулінарія
Записей: 25
Здоровʼя
Здоровʼя
Записей: 19
Сучасні технології та комунікації
Сучасні технології та комунікації
Записей: 12
Правопис
Правопис
Записей: 14
Привітання
Привітання
Записей: 13
Психологія
Психологія
Записей: 7
Література
Література
Записей: 8
Поради
Поради
Записей: 49
Імена
Імена
Записей: 53
Нумерологія
Нумерологія
Записей: 9
Сонник
Сонник
Записей: 19
Цікаві факти
Цікаві факти
Записей: 57